servicii

instalatii termice si ventilatie
instalatii electrice
instalatii sanitare
protectie la foc
audit energetic
energii regenerabileservicii instalatii termice si ventilatii proiectarea centralelor termice

PROIECTAREA CENTRALELOR TERMICE

Conditii privind amplasarea centralelor termice

Amplasarea centralelor termice se face respectand prevederile cuprinse in normativul P-118 - "Normativ de siguranta la foc a constructiilor." Stabilirea locului de amplasare a centralei termice in spatiul unei cladiri se face pe baza unor criterii functionale si economice, tinand seama de posibilitatile de evacuare a gazelor de ardere, posibilitatile de alimentare cu combustibil si respectand prescriptiile din normativele I-6, I-13, I-31 si I-33.

Centrala termica se amplaseaza:

 • in exteriorul cladirii intr-o constructie proprie, sau intr-o incapere dintr-o cladire alaturata;
 • in interiorul cladirii.

Centralele termice pot fi amplasate la orice nivel al cladirii (subsol, parter, etaj curent, ultimul nivel sau pe terasa), cu exceptia centralelor termice functionand cu GPL care nu se pot amplasa la subsol.

Centralele termice se monteaza in incaperi la care se asigura ventilarea acestora. Cosurile de fum si instalatiile de evacuare a gazelor de ardere se proiecteaza, executa si exploateaza astfel incat sa respecte cerintele din normativele P-118, I-13, I-13/1 si I-6 precum si STAS-3417. Proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu combustibil a arzatoarelor trebuie facuta corespunzator normativelor I-6; I 6/1; I-33; I-13.

Agentul termic

Temperatura agentului termic furnizat de centrala termica se alege corespunzator sistemului de incalzire utilizat (incalzire cu corpuri statice, prin pardoseala sau panouri radiante, etc.) si destinatiei cladirii si a incaperilor incalzite. Pentru incaperile din cladiri de sanatate, crese - gradinite, sanatorii etc., temperatura nominala a agentului termic va fi maximum800-850C.

Combustibili

Combustibilii utilizati in centralele termice sunt:

 • lichizi;
 • gazosi (gaze naturale sau gaze petroliere lichefiate GPL);
 • solizi (lemne, carbuni, deseuri etc.).

Alegerea tipului de combustibil se face pe criterii economice, ecologice, in functie de posibilitatile de asigurare cu combustibil, de posibilitatile de depozitare, de evacuare si depozitare a cenusii, de evacuare a gazelor de arde. Corespunzator gradului de asigurare cu combustibil, pot fi utilizate arzatoare cu functionare mixta (lichid/gaz). centralele termice pot fi dotate cu cazane diferite, fiecare functionand cu combustibil diferit (solid + lichid sau gazos).

Echipamente principale

Echipamentele utilizate in centralele termice trebuie sa fie performante, fiabile si sa aiba un randament ridicat. Se utilizeaza numai echipamente omologate sau agrementate de catre organisme abilitate in Romania.

Echipamentele livrate pentru montare trebuie sa fie insotite de:

 • certificatele de calitate intocmite de producatori (furnizori), care sa confirme caracteristicile tehnice ale produsului (inclusiv declaratii de conformitate al produsului conform normelor in vigoare);
 • carti tehnice cu caracteristicile tehnice si functionale;
 • instructiuni de montare, probare, intretinere, exploatare;
 • certificate de garantie si service;
 • agremente tehnice (pentru produse noi).

Se utilizeaza echipamente care prin exploatarea lor conduc la:

 • siguranta in exploatare;
 • economii de energie;
 • protectia mediului ambiant;
 • cheltuieli de exploatare minime.
 
Energy Systems EngineeringSnowdesign