servicii

instalatii termice si ventilatie
instalatii electrice
instalatii sanitare
protectie la foc
audit energetic
energii regenerabile



servicii instalatii termice si ventilatii alegerea sistemului de incalzire

ALEGEREA SISTEMULUI DE INCALZIRE

Alegerea sistemului de incalzire intr-un spatiu incalzit - o cladire sau un grup de incaperi cu utilizare similara - se face, in principal, functie de destinatia spatiului respectiv. Principalele sisteme de incalzire centrala, recomandate pentru un domeniu mai larg de utilizare, sunt cele folosind apa calda sau fierbinte ca agent termic, iar pentru cedarea caldurii in incaperi: incalzirea cu corpuri de incalzire, cu aer cald sau prin radiatie.

Se pot folosi si alte sisteme si solutii avand un domeniu mai restrans de utilizare, ca:

  • incalzirea cu arderea unui combustibil lichid sau gazos in aparatul de incalzire (corp de incalzire, agregat pentru aer cald, suprafata radianta) ;
  • incalzirea electrica folosind energie electrica in locul unui agent agent termic in sistemele de incalzire cu corpuri de incalzire, cu aer cald sau suprafete radiante; in acest scop se va obtine avizul energetic necesar ;
  • incalzirea de apartament, la care sursa de caldura si instalatia de incalzire a unui numar redus de incaperi (ex.un apartament) se afla in interiorul acestuia ;
  • incalzirea solara, folosind energia solara combinata cu un alt sistem de incalzire, intr-o cladire avand o arhitectura specifica ;
  • incalzirea cu utilizarea pompelor de caldura, folosind caldura recuperata.

La alegerea sistemului de incalzire trebuie avuta in vedere si necesitatea climatizarii in regim de vara, situatie in care sistemul de alimentare poate prelua in sezonul rece, total sau partial, necesarul de caldura pentru incalzire.

Pentru incaperile industriale cu procese tehnologice care impun incalzirea centrala generala si in care numarul muncitorilor conduce la o densitate de un muncitor la mai putin de 50mp, dar cu o repartitie neomogena, se poate adopta un sistem de incalzire zonala. In cladirile industriale neincalzite in care revin mai mult de 50mp pentru un muncitor, se pot prevedea puncte calde sau sisteme locale pentru incalzire temporara a muncitorilor, de preferinta in anexele comune mai multor spatii de productie.

Alegerea agentului termic in instalatiile interioare

Principalii agenti termici recomandati pentru incalzirea cladirilor sunt apa calda si apa fierbinte. Apa calda se foloseste la o temperatura maxima de 950C, in conditii nominale de temperatura exterioara. Temperatura apei se alege in functie de destinatia spatiului incalzit si de sistemul de incalzire folosit. Se are in vedere ca reducerea valorii limita a temperaturii conduce la sporirea confortului, dar si a costului instalatiei. Se folosesc valori mai reduse ale temperaturii pentru unele cladiri cu caracter medical si la crese-gradinite (80...850C), precum si pentru cele folosind sistemul de incalzire prin radiatie cu suprafete radiante (sub 600C).

Pentru situatiile in care instalatia se afla intr-o zona folosind apa calda la 950C - cazul modernizarii unor instalatii sau a unor completari in ansamblu existente - se poate adopta si o valoare mai redusa a temperaturii nominale a apei, daca nu se influenteaza negativ asupra instalatiilor existente care folosesc apa calda la 950C. Apa fierbinte se foloseste la o temperatura maxima de 1500C, in conditii nominale de temperatura exterioara.

Temperatura apei fierbinti se alege in functie de destinatia spatiului incalzit, de sistemul de incalzire si de caracteristicile echipamentului de incalzire. In cazul cand apare mai avantajos, se poate folosi in instalatia interioara o valoare a temperaturii nominale mai redusa decat cea din reteaua de transport si distributie a caldurii.

Ecartul nominal de temperatura in instalatiile de incalzire se alege pe baza criteriilor functionale si economice ale intregului ansamblu de producere, transport-distributie si utilizare a caldurii. Pentru instalatiile de incalzire cu apa calda, avand temperatura nominala pe conducta de ducere 80...950C se recomanda un ecart nominal de temperatura de 200C.

In instalatiile interioare de incalzire cu apa fierbinte, ecartul de temperatura se alege in functie de caracteristicile echipamentului folosit pentru incalzire. Acesta poate diferi de valoarea folosita pentru reteaua de transport si distributie a caldurii, prevazand pentru instalatia interioara de incalzire valori mai reduse ale ecartului de temperatura. Folosirea ca agent termic a aburului (cu presiune maxima 8 bar) pentru incalzirea unor spatii de productie, se poate face in cazul existentei unei retele de abur necesar in procesul tehnologic si a lipsei unei surse si retele de apa calda sau fierbinte a carei realizare ar fi neeconomica.

Aprecierea asupra economicitatii realizarii sursei si retelei de apa se va face tinand seama si de dezavantajele economice in exploatare ale utilizarii aburului (pierderi de caldura in gospodaria condensatului, uzura rapida a conductelor).

Se recomanda a se limita utilizarea aburului la :

  • incalzirea cladirilor cu volum pana la 500 mc, fara degajari de praf, amplasate izolat in incinte industriale ;
  • instalatiile de incalzire cu aer cald, cu conditia asigurarii unei posibilitati de reglare a debitului de caldura furnizat de aparat ;
  • incalzirea unor locuri de munca izolate in hale mari de productie (de ex: incalzire zonala, puncte calde pentru incalzirea muncitorilor conform art.4.5. si 4.6.) ;
  • incalzirea unor incaperi in cladiri cu caracter medical, social, comercial etc., in care aburul se utilizeaza pentru nevoi tehnologice (ex.: bucatarii, spalatorii etc.).

Parametrii de temperatura ai agentului termic se vor corela cu temperaturile maxime admise de normele sanitare pentru suprafetele corpurilor de incalzire, in raport cu destinatia cladirilor si incaperilor.

Agentii termici si parametrii nominali ai acestora din instalatiile de incalzire ale incaperilor din categoria A si B pericol de incendiu si din categoria C cu praf combustibil se vor alege astfel incat temperaturile maxime ale suprafetei componentelor instalatiilor de incalzire sa fie cu cel putin 100C mai mici decat temperaturile de aprindere, explozie, detonare, mocnire sau aparitie a produselor toxice (STAS 6877/9 - "Echipamente electrice pentru atmosfera exploziva. Determinarea temperaturii de aprindere a gazelor si vaporilor").

Temperatura maxima a agentului termic va trebui sa fie cel mult egala cu temperaturile admisibile indicate de producator pentru componentele instalatiei de incalzire.

Incalzirea de garda

In cladiri si in incaperi folosite cu intermitenta, in care - in perioadele de nefolosire - este necesara mentinerea unei temperaturi pozitive, se prevad instalatii de incalzire de garda. Incalzirea de garda se prevede in cazurile in care temperatura minima este ceruta de necesitati tehnologice (utilaje, materiale etc.), dar nu poate fi asigurata prin caldura acumulata sau degajata de utilaje si de elementele constructiei (corelata eventual cu marirea rezistentei termice a elementelor de inchidere a spatiului respectiv). Pentru protectia impotriva inghetului a instalatiilor de orice fel, se poate folosi incalzirea de garda, daca beneficiarul va aprecia ca este mai economica decat luarea altor masuri, ca:

  • golirea instalatiilor ;
  • prevederea unor conducte insotitoare ;
  • incalzirea locala ;
  • utilizarea altor sisteme .

Prevederea incalzirii de garda este obligatorie in spatiile dotate cu instalatii speciale de stingerea incendiilor de tip "apa - apa".

Incalzirea de garda poate fi realizata si prin folosirea uneia din solutiile:

  • utilizarea instalatiei de incalzire normala, cu reducerea temepraturii agentului termic;
  • utilizarea unei parti din instalatia de incalzire normala;
  • utilizarea unei instalatii speciale de incalzire, folosind aceeasi sursa si - eventual - o parte din reteaua de distributie a instalatiei normale.

Alegerea variantei se face dupa criterii economice si functionale, de asigurare a unei exploatari usoare si sigure.

 
Energy Systems EngineeringSnowdesign