servicii

instalatii termice si ventilatie
instalatii electrice
instalatii sanitare
protectie la foc
audit energetic
energii regenerabileservicii instalatii termice si ventilatii ventilarea naturala organizata

VENTILAREA NATURALA ORGANIZATA

Elementele sistemului de ventilare naturala organizata se vor dimensiona prin considerarea numai a presiunii termice, fara a tine seama de presiunea vantului.

Elementele componente ale instalatiei de ventilare naturala organizata

Instalatia de ventilare naturala organizata se va realiza din urmatoarele elemente:
 • prize pentru introducerea aerului exterior in perioada de vara;
 • prize pentru introducerea aerului exterior in perioada de iarna;
 • deflectoare sau iluminatoare cu ochiuri mobile pentru evacuarea aerului din incapere.

Elementele instalatiei de ventilare organizata vor fi prevazute cu organe de inchidere si reglare accesibile si cu manevrare usoara, de la nivelul pardoselii.

Prize pentru introducerea aerului exterior vara pot fi:
 • usile exterioare de acces;
 • ferestre cu ochiuri mobile;
 • prizele realizate din goluri in elementele de constructie.

Ferestrele cu ochiuri mobile utilizate ca prize de aer exterior vara, se vor amplasa deasupra parapetului. Prin constructie se va asigura deschiderea ferestrelor la un unghi de 450-900, fiind preferate cele cu posibilitatea de rotire in jurul unei axe orizontale.

Prizele de aer exterior protejate cu plase de sarma, jaluzele fixe inclinate spre exterior la 450 sau gratare dirijabile se vor amplasa in parapetul constructiei, cota inferioara minima fiind de 0,40 m fata de trotuar, ele fiind prevazute la fata interioara cu o usa ce se va inchide etans in perioada rece a anului. Ele se vor concepe astfel ca sa nu permita patrundrea apelor meteorice in incapere sau in grosimea peretului. Prizele de aer exterior, pentru perioada de iarna, se vor realiza din ferestre cu ochiuri mobile ce se deschide la un unghi de 150 - 300, marginea inferioara a ferestrei amplasandu-se la 3-6 m inaltime de pardoseala. Prizele de aer exterior se vor amplasa pe exteriorul cladirii astfel incat sa fie inlaturat pericolul introducerii in incapere a unor substante nocive, toxice, inflamabile sau explozibile, inclusiv sub actiunea vantului.

Daca directia vantului dominant in perioada de vara este cunoscuta (de exemplu in cazul cladirilor ampalsate in vai), se va urmari ca prizele de aer exterior sa fie amplasate pe laturile expuse vantului. La amplasarea prizelor de aer exterior se va urmari sa nu existe in dreptul acestora:

 • surse de caldura;
 • obstacole tehnologice sau constructive.

Daca degajarile de caldura sunt neuniform repartizate in spatiul incaperii, prizele de aer exterior vor fi distribuite proportional cu fluxurile termice emise de surse.

In incaperile cu zone in care se produc sau se pot produce degajari de noxe se va asigura circulatia din zonele curate spre zonele cu noxe, iar de aici spre exterior.

Incaperile cu degajari mici de caldura (sub 25 W/m3) se vor echipa dupa caz cu deflectoare sau luminatoare cu ferestre cu ochiuri mobile, iar cele cu degajari mai mari de caldura se vor prevedea cu luminatoare cu ochiuri mobile. Atat defectoarele cat si luminatoarele cu ferestre cu ochiuri mobile vor asigura:

 • evacuarea aerului viciat din incaperea ventilata;
 • inlaturarea posibilitatilor de patrundere a apelor meteorice in incaperea ventilata, inclusiv sub actiunea vantului;
 • inlaturarea posibilitatilor de patrundere in zona de activitate a degajarilor de noxe sub actiunea vantului.

Se va asigura o rezistenta aeraulica minima a acestor echipamente. Luminatoarele se vor inchide la capete cu paravane pentru a preveni patrunderea aerului exterior sub actiunea vantului. Daca luminatorul are peste 25 m lungime se vor prevedea paravane intermediare din 25 in 25 m. In incaperile in care zonele calde alterneaza cu cele reci, luminatoarele cu ferestre cu ochiuri mobile se prevad numai deasupra surselor de caldura. Nu se recomanda ca acelasi luminator sa acopere atat zonele calde cat si cele reci.

Incaperile mari cu o dispunere a utilajelor cu degajari de caldura ce creeaza zone calde alternativa cu zone reci, deasupra zonelor calde se vor dispune cu luminatoare pentru evacuarea aerului viciat iar deasupra zonelor reci, cu luminatoare pentru introducerea aerului proaspat.

 
Energy Systems EngineeringSnowdesign