servicii

instalatii termice si ventilatie
instalatii electrice
instalatii sanitare
protectie la foc
audit energetic
energii regenerabile
energii regenerabile
energii regenerabile


Detalii generale

Conditiile impuse de necesitatile energetice ale caselor pasive conduc la obligativitatea realizarii aparaturii corespunzatoare acestora. Pompele de caldura, sisteme ce pot realiza punerea in valoare a energiilor din sursele gratuite de potential termic scazut, precum si recuperarea de energie din agenti de tip deseu (de ex. aerul viciat evacuat dintr-o incinta), adecvate cerintelor caselor pasive, se vor adapta noilor conditii prin transformari radicale, constructive si energetice. Existenta conditiilor tehnologice favorizeaza acest proces de adaptare a sistemelor, avand in vedere cerintele caselor eficiente energetic.

Casa pasiva este o cladire care trebuie sa asigure confortul interior atat in perioada de iarna, cat si in perioada de vara cu consumuri reduse de energie. Principalele criterii de calitate pentru casa pasiva au fost definite astfel:

  • consumul anual pentru incalzire nu trebuie sa depaseasca valoarea de 15 kWh/m2an
  • consumul total de energie primara pentru toti consumatorii din locuinta (incalzire, apa calda menajera, ventilatie, pompe, iluminat, gatit si aparate casnice) nu trebuie sa depaseasca valoarea de 120 kWh/m2an;
  • temperatura interioara nu va cobori sub 20°C in timpul iernii, iar in timpul verii va fi mentinuta sub 26°C;
  • testul de etanseitate (la 50 Pa) a anvelopei casei, realizat dupa normele EN 13829.

Panouri solare si pompa de caldura aer/apa: solutie compacta ce combina productia de a.c.m., ventilarea si incalzirea (preincalzirea aerului refulat). Principiul de functionare este urmatorul (fig. 5): pompa de caldura este cuplata cu sistemul de ventilare cu recuperare de caldura explicat mai sus; pompa de caldura transfera caldura reziduala din aerul viciat catre rezervorul de a.c.m.; un schimbator de caldura suplimentar intre a.c.m. si aerul refulat asigura incalzirea. Se recomanda prevederea unei surse suplimentare de energie pentru situatiile in care pompa de caldura nu satisface in totalitate necesarul de incalzire si a.c.m. (panouri solare sau rezistenta electrica, de preferat prima varianta).

Panouri solare si pompa de caldura aer/aer: in aceasta situatie, cele doua functii (incalzire si a.c.m) sunt distincte. Pentru a.c.m. se folosesc panourile solare care asigura incalzirea apei intr-un boiler iar pentru incalzire o pompa de caldura aer/aer racordata la sistemul de ventilare cu recuperare de caldura. Aceasta va transfera caldura reziduala din aerul viciat direct aerului refulat in casa in loc de a comunica cu boilerul de a.c.m. ca in situatia precedenta.

Panouri solare si pompa de caldura sol/apa: in aceasta situatie pompa de caldura va „extrage” caldura din sol (prin sonde verticale) si o va transfera unui boiler bivalent alimentat si de panouri solare. Boilerul bivalent va produce a.c.m. si agentul termic necesar pentru un sistem de pardoseala radianta (incalzire in pardoseala). In aceste conditii se dispune de sisteme separate de incalzire si ventilare. Avantajul sistemului consta in posibilitatea utilizarii si ca racire pasiva pe perioada estivala a pardoselii radiante.


 
Energy Systems EngineeringSnowdesign